A Sportiskola újabb EB érmesét köszöntötte

Colonia Claudia Sabariensum úszóverseny (2)

Dévai Boglárka köszöntése

GYORSASÁGI GÖRKORCSOLYA EURÓPA BAJNOKSÁG

Hat vasi arany az újonc és serdülő atléták seregszemléjéről

Húsz év után újra aranyérmet ünnepelhet a magyar női tornasport.

Izgő-mozgó sportfoglalkozás

Szeminárium,- oktatóterem kiadó!

A belváros peremén, a kórházzal szemben 30-35 fő egyidejű befogadására alkalmas 60 nm-es terem...

Szmolek Emánuel világbajnok

WAKO Európa-bajnokság Szlovénia

Sportiskola szakosztályai

Lesújtó eredmények születtek az iskolák fittségi felmérésein

Lesújtó eredmények születtek az iskolák fittségi felmérésein

Az ország háromezer iskolájában végezték el azt a fittségi felmérést, amely lesújtó eredményt hozott. A mai gyerekek állóképessége gyenge, és sok közöttük az elhízott. A Vas megyei intézmények diákjai viszonylag jól szerepeltek, de tennivaló itt is akad.

Hetente három órányi alaptestnevelés, és kétórányi szabadidős tevékenység szerepel a kilencedik évfolyamosok tantervében, gyakorlatilag mindennap mozognak.

Egy most nyilvánosságra hozott fittségi felmérés adataiból azonban az derül ki, hogy még ez sem elég: a magyar középiskolások állóképessége rendkívül gyenge.

Váradiné Szarka Ildikó - testnevelő tanár, Nagy Lajos Gimnázium
“Sokkal kevesebbet mozognak, mint a régi generációk, de én pozitívnak látom, hogy talán ők már szeretnének ezen változtatni, és ez a felmérés egy kicsit így pozitívan inspirálja őket arra, hogy fejlesszék magukat.”

Az ország háromezer iskolájában végezték el tavaly azt a vizsgálatot, amely a gyerekek állóképességét, vázizomzatát, hajlékonyságát, erejét, testtömeg-indexét mérte fel. Az eredmény lesújtó, de Vas megye még a jobbak között szerepelt. A szombathelyi intézmények viszonylag jól állnak a fiatalok szemléletének formálásával.

Takáts Tünde Csenge - tanuló, Nagy Lajos Gimnázium
“Az edzésen kívül szoktam eljárni futni, otthon edzeni. Általánosban jártam különböző atlétikaversenyekre, röplabdáztam, szóval számomra a sport az egy ilyen minden. Imádtam, amikor tudok, sportolok. Nagyon fontos mellette az egészséges táplálkozás is, mert anélkül annyira nem ér sokat.”

Fontos, hogy ennek tudatában legyenek a tanulók, mert ma Magyarországon minden negyedik fiatalkorú túlsúlyos. A gyermekorvos tapasztalata ráadásul az, hogy belőlük nagy eséllyel válik elhízott felnőtt, akiknél megnő a kockázata egyes betegségeknek. Ez ellen azonban sokat tehetnek a családok.

Zsolnai Gyöngyi - házi gyermekorvos, gyermek-tüdőgyógyász
“Egy iskoláskorú gyermeknek a mindennapi testnevelésórán túl még legalább egy óra szabadidős sporttevékenységre van szüksége. És ahhoz, hogy ezt a megfelelő életmódot, ami a helyes  táplálkozást és a mozgáskultúrát tartalmazza, az iskolai nevelésen túl még a család tudja biztosítani, hisz a gyermek a későbbiekben azt a mintát követi, amit otthonról hozott.”

Éppen ezért az úgynevezett Netfit vizsgálat eredményeit nemcsak a testnevelők, hanem a szülők is megismerhetik.

forrás: sztv.hu

Oldalainkat 213 vendég és 0 tag böngészi

Kapcsolat

  •        Szombathelyi Sportközpont és Sportiskola Nonpr. Kft.
  •        +36 20 959 7483 (8:00 - 16:00)
  •        sportkozpont@szombathelyisport.hu
  •        9700 Szombathely, Markusovszky L. u. 6.

Kövessen minket

      blogger100

Bejelentkezés

Partner oldalak